Kooiker

"Kooiker" är den rasen som min valp är. Många vet inte riktigt vad det är för hund. Inte så konstigt eftersom den är väldigt ovanlig än sålänge. Här är lite "fakta" om rasen iaf! :) Idag blir min valp 2 veckor gammal. Tiden går frammåt men väldigt sakta!

Kooikerhondjen är sunt byggd , och kan bli mycket gammal. Det är inte helt ovanligt att de blir så gamla som 15 år eller mer. Det är en ras med stora inbördes variationer. Både storlek, typ och sätt skiljer ganska mycket. Den eftersträvade storleken ligger för tikar runt 38 cm, och för hanar runt 40 cm i mankhöjd. Den ska vara av nästan kvadratisk modell. Pälsen är medellång, lätt vågig eller rak. Strukturen får inte vara för fin, och den ska ha riklig underull. Färgen är vit med orangeröda fläckar, samt med svarta fransar på öron. Kooikern rör sig med lätta elastiska rörelser.

Kooikern är en alert, aktiv och intelligent hund med ett gladlynt temperament. Den är mycket lättlärd och blir lätt en trogen och älskad familjemedlem. Den är väldigt lagom till sitt yttre men är inte så enkel i sin mentalitet. Det krävs träning för att kunna ta tillvara på dess kapacitet och låta den utvecklas till en trygg och stabil hund. Rasen är väldigt lyhörd och reagerar snabbt, vilket kan vara både positivt och negativt. Obehagliga upplevelser kan behöva bearbetas direkt och ska inte ignoreras av hundägaren.
Hemma vaktar den gärna men utanför hemmet är den ganska ointresserad av främmande människor. Den tyr sig till de vuxna i familjen och vill ha en tydlig ledare.

Även om den klassificeras som sällskapshund så behöver den aktiveras. Det finns många aktiviteter som passar Kooikern. Exempelvis agility, flyball, lydnad samt bruksgrenar som spår och sök mm.

Pälsen är lättskött och kräver nästintill ingen skötsel, enstaka tovor bakom öronen kan dock förekomma. Den fäller rejält som de flesta pälshundar på vår och höst. Ett aktivt borstande under dessa perioder får snabbt ordning på pälsen igen. Pälsen luktar sällan blöt hund och är smutsavvisande, så bad är sällan nödvändigt, men görs naturligtvis vid behov. I övrigt är det den dagliga omsorgen och regelbunden kloklippning som gäller för alla hundar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0